NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Kopiec kreta Kopiec kreta na blachę
Kopiec kreta na blachę
Przepis Kopiec kreta na blachę
NajKasia    ·   13.12.2020

Kopiec kreta na blachę

Przepyszne ciasto a'la Kopiec kreta na blachę. Ilość składników przeznaczona na małą blaszkę.

Składniki

Ciasto:

2
jajka
90 g
cukru pudru
100 ml
oleju
100 ml
mleka
200 g
mąki tortowej
1 op.
proszku do pieczenia
2 łyżka
kakao

Masa:

250 g
mascarpone
250 ml
śmietany kremówki
250 g
delikatnego twarogu
do smaku
cukier
100 g
czekolady startej na tarce
4-5 sztuk
bananów
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Pyszne ciasto w stylu popularnego Kopca kreta. Przepis na małą blaszkę. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, następnie powoli wlewaj olej cienkim strumieniem jednocześnie ubijając. Po połączeniu składników powstanie gęsta masa, do której dodaj letnie mleko, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz ubite wcześniej białka jajek. Masę wyłóż na wcześniej przygotowaną blaszkę (wysmarowaną olejem i wysypaną mąką) i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
  2. Po upieczeniu i wystudzeniu wydrąż ciasto około 1 cm od krawędzi i na około 1 cm  głębokości. Wydrążone ciasto będzie wykorzystane jako posypka.
  3. Zagłębienie w cieście można posmarować Nutellą, ale nie jest to konieczne, gdyż i tak smakuje wyśmienicie. Następnie ułóż przekrojone wzdłuż banany.
  4. Przed przygotowaniem masy ubij na sztywno śmietanę kremówkę. W oddzielnym naczyniu utrzyj mascarpone z cukrem i twarogiem,  następnie połącz obie masy. Na koniec dodaj startą czekoladę. Ja użyłam pokruszonych ciastek Oreo, ale równie dobrze będzie pasowała czekolada - zależy od Ciebie. Posyp  banany czekoladą i  resztą ciasta. Włóż do lodówki, aby masa stężała. Uwaga, znika bardzo szybko! :-)
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz