NajPrzepis.pl Desery Kołacze Kremowe brzoskwiniowe ciasto z biszkoptami
Kremowe brzoskwiniowe ciasto z biszkoptami
Przepis Kremowe brzoskwiniowe ciasto z biszkoptami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   11.10.2021

Kremowe brzoskwiniowe ciasto z biszkoptami

Gdy zobaczyłam w sklepie mini biszkopciki to musiałam upiec coś nowego. Żadnego maślanego kremu, żadnych gęstych kremów, tylko delikatna owocowa pokusa z bitą śmietaną.

Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
4 łyżki
cukru pudru
4 łyżki
mąki
1 łyżka
oleju
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta
soli

Krem:

300 g
zmiksowanych brzoskwini
4 łyżki
wody lub kompotu z brzoskwiń
280 ml
mleka
1 op.
budyniu waniliowego
2 łyżki
cukru
250 ml
śmietany 12%

Ponadto będziemy potrzebować:

dżem morelowy
śmietanę kremówkę
śmietanfix
startą czekoladę
biszkopty
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawaj roztrzepane widelcem żółtka, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nałóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 165 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu ciasto pozostaw do ostygnięcia, zdejmij papier do pieczenia.
  2. Na krem użyłam domowego kompotu z brzoskwiń. 300 g brzoskwiń zmiksuj na mus, dodaj 4 łyżki wody lub soku z owoców i doprowadź do wrzenia. W misce wymieszaj w mleku budyń waniliowy i cukier a potem dodaj to do zmiksowanego musu z owoców. Ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu drewnianą łyżką wymieszaj ze śmietaną.
  3. Ciasto posmaruj dżemem morelowym, ułoż na nim biszkopty namoczone w soku z owoców (jeśli nie masz to możesz namoczyć w mleku), nałóż krem i ładnie wygładź. Ja na wierzch dodatkowo daj biszkopty okrągłą stroną w dół i też je zamoczyłam wcześniej w soku. Odstaw do lodówki aby stężało.
  4. Śmietanę ubij ze śmietanfixem aż będzie sztywna (jeśli będziecie od razu jeść ciasto to nie trzeba dodawać śmietanfixu, ja musiałam je przewieźć w inne miejsce więc dla pewności wolałam dodać śmietanfix). Nałóż na krem i zrób wzorki ozdobna szpatułką. Posyp startą czekoladą, ozdób jeszcze kopczykami śmietany i biszkopcikami.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz