NajPrzepis.pl Desery Kołacze Kremowe lodowe ciasto
Kremowe lodowe ciasto
Przepis Kremowe lodowe ciasto
NajKasia    ·   8.9.2021

Kremowe lodowe ciasto

Proste i szybkie ciasto, które przygotujesz w ciągu godziny. Kremowe ciasta są po prostu najlepsze a to jest tego przykładem. Pycha! U nas w domu wszystkim bardzo smakowało. Nie mogliśmy się doczekać aż ciasto stężeje. Do ozdoby używaliśmy płatków migdałów, ale jeśli użyjesz innych orzechów to też nie będzie problemu. Moim zdaniem migdały są delikatniejsze i w płatkach doskonale pasują do kremu żółtkowego więc ja bym ich nie zmieniała.

Składniki

Ciasto:

7 szt.
białek
7 łyżek
cukru
7 łyżek
mąki

Nadzienie:

7 szt.
żółtek
10 łyżek
cukru
1 l
mleka
2 op.
budyniu waniliowego
4 łyżki
mąki
250 g
masła
500 ml
śmietany kremówki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier. Do sztywnej piany dodaj mąkę i tak przygotowane ciasto wyłóż na blaszkę. Następnie upiecz je we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  2. Żółtka zmiksuj z cukrem, dodaj 200 ml mleka i budyń w proszku wymieszany z mąką. Gdy osiągniesz gładką masę przelej ją do garnka, w którym wcześniej zagrzej 800 ml mleka. Doprowadź do wrzenia stale mieszając. Odstaw gęsty krem i pozostaw aby delikatnie ostygnął. Do delikatnie ostygniętej masy dodaj masło i rozpuść je mieszając.
  3. Na upieczone ciasto nałóż krem a na krem daj ubitą śmietanę. Ozdób płatkami migdałów i pozostaw w lodówce na co najmniej 3 godziny.
  4. Ostygnięte ciasto pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz