NajPrzepis.pl Desery Kołacze Kremowy bananowy sen - przepis ze zdjęciami
Kremowy bananowy sen - przepis ze zdjęciami
Kremowy bananowy sen - przepis ze zdjęciami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   1.6.2021

Kremowy bananowy sen - przepis ze zdjęciami

Smaczne ciasto - wierzę, że Tobie również będzie smakować! :) Ja robiłam je ostatnio na urodziny i wszystkim bardzo smakowało. Koleżanka od razu poprosiła mnie o przepis i mówiła że nigdy nie jadła lepszego bananowego ciasta i że też chce spróbować je upiec. Jest naprawdę bardzo proste i bardzo szybkie do przygotowania, nawet jeśli patrząc na zdjęcia wydaje się, że jest bardzo pracochłonne to w rzeczywistości jest wręcz odwrotnie.

Składniki

Spód:

4 szt.
jajek
160 g
cukru
5 łyżek
letniej wody
2 łyżki
oleju
200 g
mąki
2 łyżki
holenderskiego kakao
1/2 op.
proszku do pieczenia
kwaskowaty dżem do posmarowania

Krem:

1 l
mleka
3 op.
budyniu bananowego
2 szt.
cukru waniliowego
250 g
masła
10 - 11 łyżek
cukru pudru
3 - 4 szt.
bananów
rum do smaku

Dwukolorowa bita śmietana:

750 ml
śmietany kremówki
4 szt.
śmietanfix
2 łyżki
cukru pudru
2 łyżki
kakao
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka z cukrem zmiksuj do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj wodę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj kakao.
  2. Białka ubij na sztywną pianę, którą następnie delikatnie wymieszaj z masą z żółtek.
  3. Tak przygotowane ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160 stopni. Upieczone cienkie płaty ciasta pozostaw do ostygnięcia.
  4. Jeden płat ciasta pokrop rumem (ilość zależy od Ciebie - według preferencji smakowych) i posmaruj kwaśnym dżemem. Połóż drugi płat i ponownie pokrop rumem.
  5. Przygotuj nadzienie. W mleku rozpuść cukier waniliowy i dodaj budynie. Ugotuj gęsty krem. Od czasu do czasu mieszając poczekaj aż ostygnie. Masło zmiksuj z cukrem pudrem do osiągnięcia pianki i stopniowo dodawaj ostygnięty budyń waniliowy. 
  6. Na spód z ciasta daj cienką warstwę kremu, ułóż pokrojone banany i posmaruj pozostałym kremem. Włóż do lodówki aby stężało. 
  7. Przygotuj kakaową bitą śmietanę. 375 ml smietany ubij z 2 op. śmietanfixu. Dopraw 1 łyżką cukru pudru i zabarw 2 łyżkami kakao.
  8. Ułóż warstwę na ostygniętym cieście.
  9. Przygotuj białą bitą śmietanę. 375 ml śmietany zmiksuj z 2 op. śmietanfixu i dopraw cukrem. Łyżką ułóż ją na ciemnej bitej śmietanie i ładnie wygładź.
  10. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz