NajPrzepis.pl Krokieciki ziemniaczane - super dodatek do mięsa
Krokieciki ziemniaczane - super dodatek do mięsa
Przepis Krokieciki ziemniaczane - super dodatek do mięsa
NajKasia    ·   6.5.2021

Krokieciki ziemniaczane - super dodatek do mięsa

Z podanej ilości składników przygotowałam tyle krokiecików, że najadło się 6 osób. Prosty sposób, jak sprawić by danie główne było wyjątkowe. Zamiast puree ziemniaczanego można zrobić smaczny dodatek do dania głównego dodając tylko śmietanę, tarty ser, masło i jajka. Kształt możesz wybrać dowolny, ja zrobiłam krokieciki, Ty możesz coś innego :) Kilka krokiecików zostało na drugi dzień, odgrzałam je w mikrofalówce. Nie były co prawda tak dobre jak świeże, ale też dały się zjeść.

Składniki
1 kg
ziemniaków
3 szt.
jajek
1/2 filiżanki
śmietany
50 g
tartego sera
2 łyżki
masła
do smaku
sól i pieprz
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Klasycznie ugotuj ziemniaki, jak gdybyś gotowała je na puree. Dobrze je rozgnieć, aby nie mieć żadnych grudek.
  2. Daj je do większej miski, W drugiej misce mikserem zmiksuj masło, żółtka i śmietanę. Dodaj starty ser i na końcu całkowicie ostygnięte ziemniaczane puree. Jeszcze krótko miksuj mikserem.
  3. Na końcu już tylko ostrożnie łyżką wymieszaj z ubitą pianą z białek.
  4. Tak przygotowaną masę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i strzykaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz w temperaturze 220 stopni około 10 minut.

Mój blog: Adkas-tastyfood

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz