NajPrzepis.pl Kruchutkie rogaliki z bogatym nadzieniem makowym
Kruchutkie rogaliki z bogatym nadzieniem makowym
Przepis Kruchutkie rogaliki z bogatym nadzieniem makowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   1.10.2022

Kruchutkie rogaliki z bogatym nadzieniem makowym

Z bogatym nadzieniem, mięciutkie a jednocześnie kruche makowe rogaliki. Jeśli lubisz makowce tak samo jak ja, to koniecznie spróbuj tych ekstra makowych rogalików, które po upieczeniu są wspaniale kruche. Długo szukałam dobrego przepisu na makowe croissanty a ten jest z pewnością numerem jeden. Z ciastem pracuje się luksusowo, w ogóle nie klei się do stolnicy a nadzienie makowe było odpowiednio gęste/rzadkie więc świetnie się nim smarowało rogaliki. Koniecznie spróbuj, są fantastyczne.

Składniki
200 g
mielonego maku
120 g
cukru
100 ml
mleka
skórka z cytryny do smaku
375 g
mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
150 g
masła
1 szt.
jajko
60 g
cukru pudru
1 szt.
cytryna - sok + skórka
75 ml
mleka
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj nadzienie. W garnku zagrzej mleko, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Gdy cukier się rozpuścu odstaw mleko z ognia, dodaj skórkę z cytryny a na koniec wymieszaj z makiem. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Do głębokiej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wyrób sypkie ciasto, dodaj jajka, sok i skórkę z cytryny i powoli wlewaj mleko w pokojowej temperaturze. Wyrób gładkie ciasto, które się nie klei do rąk.
  3. Ciasto podziel na 3 kawałki o takiej samej wielkości, zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki co najmniej na godzinę.
  4. Następnie rozwałkuj ciasto na cienkie koło o średnicy 15 cm, posmaruj nadzieniem makowym, pokrój na trójkąty i zwijaj od szerszej części.
  5. Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  6. Upieczone rogaliki wyjmij, pozostaw aby całkowicie ostygły i obtocz w cukrze pudrze.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz