NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Kurczak na maśle z pure ziemniaczanym
Kurczak na maśle z pure ziemniaczanym
Przepis Kurczak na maśle z pure ziemniaczanym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   14.1.2022

Kurczak na maśle z pure ziemniaczanym

Klasyczne danie główne - kurczak na maśle a jako dodatek doskonałe puszyste puree ziemniaczana.

Składniki

Na kurczaka:

2 szt.
ćwiartek z kurczaka
100 g
masła
przyprawa do mięsa drobiowego
woda do podlewania

Na puree ziemniaczane:

700 g
ziemniaków
2 lžičky
soli
100 ml
12% smetany
200 ml
mléka
50 g
másla
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Kurczaka przypraw i włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj połowę wymienionej w przepisie ilości masła, podlej odrobiną wody i przykryte pokrywką naczynie daj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz przez około 50 minut. Potem odkryj pokrywkę i pozostaw aby się dopiekło do uzyskania ładnego koloru. W trakcie pieczenia dolewaj wody i w razie potrzeby polewaj kurczaka wytopionym sosikiem. Nie dawaj zbyt dużo wody. Chcemy aby sosik był maślany a nie wodnisty.
  2. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie aż będą miękkie. Dodaj masło i rozgnieć ziemniaki. Stopniowo (ziemniaki nadal masz na mniejszym ogniu) dodawaj gorącą śmietanę z mlekiem i ręcznym mikserem miksuj na gładką masę. Mleka i śmietany dodawaj w zależności od tego jakie puree lubisz, czy gęstsze czy rzadsze.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz