NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Pieczony kurczak Kurczak pieczony z cebulą i czosnkiem
Kurczak pieczony z cebulą i czosnkiem
Przepis Kurczak pieczony z cebulą i czosnkiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   14.1.2021

Kurczak pieczony z cebulą i czosnkiem

To klasyk przepis, nic nie może pójść źle i prawdę mówiąc, nie mam ochoty go nawet urozmaicać. To klasyczny przepis, który zawszę się udaje – tylko cebula, czosnek, swojski kurczak i garść przypraw. Dla większej soczystości dodałam także kilka kawałków domowego bekonu.

20 min.
Przygotowanie
75 min.
Gotowanie
Składniki
kurczak
sól
papryka mielona
przyprawy do kurczaka (do grilowania)
duże kawałki boczku
2 duże cebule
1 główka czosnku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Umyj i osusz kurczaka, żeby zrobiła się chrupiąca skórka. W wetrzyj sól oraz przyprawy w skórkę i wnętrze.
  2. Naszpikuj go bekonem, obierz i pokrój na plasterki cebulę oraz czosnek, które umieścisz pod kurczakiem w naczyniu do pieczenia. Piecz wszystko w otwartym naczyniu do pieczenia przez 30 minut w temperaturze 180-200°C w zależności od możliwości piekarnika.
  3. Następnie piecz przez kolejne 30 minut w temperaturze 200-250°C, raz na jakiś czas podlewając tłuszczem z pieczenia zmieszanym z wodą.
  4. Wyjmij kurczaka i nasmaruj go papryką w oleju tak, żeby miał piekny czerwony kolor. Piecz przez kolejnych 15 minut. Pokrój na kawałki.

 

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz