NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Kurczak z ziemniakami zapiekany w śmietanie
Kurczak z ziemniakami zapiekany w śmietanie
Przepis Kurczak z ziemniakami zapiekany w śmietanie
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   13.6.2021

Kurczak z ziemniakami zapiekany w śmietanie

Po raz pierwszy spróbowałam zapiec ziemniaki w śmietanie kremówce, muszę Wam powiedzieć, że jest to niebo w gębie. Na początku obawiałam się, że to będzie takie jak się czasami mówi nietłuste, niesłone, ale ostatecznie wyszło z tego fantastyczne danie, które na pewno jeszcze nie raz ugotuję. Zapieka się to razem w jednym naczyniu żaroodpornym, zalane śmietaną. Śmietana sprawia, że to wszystko jest delikatniejsze i po zapieczeniu jest świetnie chrupiące na wierzchu.

Składniki
4 szt.
kotletów z kurczaka (udka drobiowe bez kości)
2 łyżki
oleju
1 łyżka
soku z cytryny
2 łyżka
przyprawy do grilla lub innych ulubionych przypraw
8 szt.
większych ziemniaków
1 kubeczek
śmietany kremówki
1 łyżka
smalcu
2 szt.
cebula
mielony kminek, sól według potrzeb
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, posyp przyprawami, polej olejem i sokiem z cytryny, wymieszaj i pozostaw na noc w lodówce aby się marynowało w zamkniętym naczyniu.
  2. Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w plastry. W misce je posól i posyp kminkiem. Cebulę pokrój w półksiężyce.
  3. Na patelni na rozgrzanym oleju krótko opiecz mięso z obu stron. Wytopiony sos z mięsa wlej do naczynia żaroodpornego, dno wyłóż podpieczonym mięsem, dodaj cebulę i na wierzchu połóż ziemniaki.
  4. Zalej śmietaną kremówką, przykryj pokrywką i w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni zapiekaj przez 30 minut.
  5. Następnie odkryj, zwiększ temperaturę do 230 stopni i dopiekaj jeszcze przez około 40 minut.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz