NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Langosz z jogurtowego ciasta
Langosz z jogurtowego ciasta
Przepis Langosz z jogurtowego ciasta
NajKasia    ·   20.1.2021

Langosz z jogurtowego ciasta

Nie ma nic lepszego niż smażone langosze. Sos tatarski, ketchup, czosnek, tarty ser i super jedzenie gotowe. Ciasto przygotuj z jogurtu, jest miękkie i puszyste. Pycha!

Składniki

Będziemy potrzebować:

1 kg
mąkitortowej
1/2 l
mleka
5 dkg
drożdży (w kostce)
1 op.
proszku do pieczenia
2 łyżeczki
soli
300 g
jogurtu naturalnego
olej do smażenia

Do ozdobienia:

czosnek
sos tatarski
ketchup
tarty ser
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj.
  2. W drugim pojemniku wymieszaj ciepłe mleko z jogurtem i rozdrobnionymi drożdżami. Mleko z jogurtem i drożdżami - zakwas wlej do miski z mąką i wyrób ciasto, które jest trochę gęstsze. Wyrobione ciasto bez pozostawiania go do wyrośnięcia przełóż do dużego woreczka z folii spożywczej, który wcześniej posmaruj olejem (aby ciasto się nie przyklejało).Ciasto możesz jeszcze w woreczku wyrobić. Zamknięty woreczek z ciastem daj do lodówki mniej więcej na dwie godziny do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto wyłóż na posmarowaną olejem stolnicę i podziel na około 20 kawałków tej samej wielkości, które pozostaw jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzej olej. Kawałki wyrośniętego ciasta rozciągaj posmarowanymi olejem rękoma aż osiągną kształt langosza. 
  4. Langosze smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe langosze posmaruj mieszanką z czosnku (czosnek wyciśnięty przez praskę, wymieszany z solą i olejem), posyp tartym serem, polej ketchupem lub sosem tatarskim tak jak lubisz.

Źródło: Vaření a pečení s radostí

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz