NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Langosze żebraków
Langosze żebraków
Przepis Langosze żebraków
NajKasia    ·   25.3.2021

Langosze żebraków

Te langosze są najlepsze na świecie, ciasto jest smaczne nawet na zimno.

Składniki
1 kg
mąki
10 g
suszonych drożdży
1 łyżka
soli
0,5 l
ciepłej wody
olej na smażenia
czosnek do posmarowania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do mąki wsyp drożdże. Dodaj sól, wymieszaj.
    Dolej ciepłą wodę. Wyrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  2. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, daj je na posypaną mąką stolnicę lub podkładkę.
  3. Ciasto pokrój na takie same części i zrób z nich bochenki, które pozostaw aby jeszcze wyrosły.
  4. Na patelnię wlej olej i poczekaj aż się porządnie nagrzeje, oleju powinno być na tyle dużo, aby langosz w nim pływał.
  5. Nie wałkuj ciasta! Langosze weź do ręki i porozciągaj kilka razy w kształcie koła.
  6. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
  7. Do kubka daj 0,5 dl zagotowanej wody i wyciśnij do tego czosnek.
  8. Gdy placek zostanie wyjęty z oleju posmaruj go tym czosnkiem i posól. Podawaj z serem, ketchupem, śmietaną, sosem tatarskim, ...

Mój blog: Recepty akeber

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz