NajPrzepis.pl Pora dnia Śniadanie Legendarny komunistyczny dorsz w majonezie
Legendarny komunistyczny dorsz w majonezie
Przepis Legendarny komunistyczny dorsz w majonezie
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   16.5.2022

Legendarny komunistyczny dorsz w majonezie

Legendarny przepis na dorsza w majonezie. Dodałam trochę więcej marchewki niż było w oryginalnym przepisie, ale nikomu w domu to wcale nie przeszkadzało. Wręcz przeciwnie, wszystkim bardzo smakowało.

35 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Potrzebujemy:

800–1000 g
wysokiej jakości filet z dorsza
400 ml
majonez
350 ml
ocet
3-4 łyżki
musztardy
3 szt. (średnio dużej)
marchwi
2 szt.
cebuli
5-6 szt.
pieprzu w ziarnach
5 szt.
listek laurowy
do smaku
sól
do smaku
pieprz czarny
3 l
wody
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do garnka wlej 3 litry wody. Dodaj 300 ml octu, listek laurowy, pieprza czarny i gotuj przez około 5 – 7 minut. Na koniec dodaj rozmrożonego dorsza i gotuj jeszcze około 15 minut. Potem odlej dorsza i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Do osolonej wody daj na około 5 minut marchew aby się gotowała. Obierz i drobno pokrój cebulę.
  3. Mięso z dorsza drobno pokrój, zwracaj przy tym uwagę na strukturę mięsa, aby było czuć chude mięso i naczynia włosowate jak w prawdziwym dorszu. Dodaj startą marchew, drobno pokrojoną cebulę, majonez, musztardę, ocet, posól i popieprz do smaku. Wymieszanego dorsza pozostaw w lodówce na 4 -5 godzin.
  4. Ponieważ domowa pasta z dorsza nie ma konserwantów, trzeba ją zjeść najpóźniej w ciągu 24 godzin.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz