NajPrzepis.pl Pasty do smarowania Pasta ze skwarkami Lekko pikantna pasta ze skwarkami
Lekko pikantna pasta ze skwarkami
Przepis Lekko pikantna pasta ze skwarkami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.1.2021

Lekko pikantna pasta ze skwarkami

Topiliśmy smalec, a już dawno nie jedliśmy pasty ze skwarków. Może będzie na śniadanie, na dziś, jutro i na tydzień. Może trochę przesadziłam, że na cały tydzień. Zwykle taka ilość jest wstanie ostać się w lodówce przez kilka dni, ale na pewno nie cały tydzień. Zatem zrobiłam ją z podwójnej dawki. Pasta jest pyszna, nie bez kozery nasze babcie wiedziały, co jest dobre dla naszych kubków smakowych.

30 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
75 dkg
skwarki
4 szt.
jajka na twardo
1 szt
małe leczo 300 ml
2 łyżeczki
wegeta
2 szt
małych, okrągłych ostrych papryczek Chilli (np. Cherry Chilli, tj. Chilli wiśniowe/czereśniowe)
2 szt
papryka czerwona lepsza jest ta świeża, ale może być również ugotowana
2 ząbki
czosnek
według uznania
sól, pieprz
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystko delikatnie zblenduj w mikserze na gładką masę, napełnij nią słoiki i od momentu wrzenia sterylizuj przez 30 minut. Woda powinna lekko bulgotać.
  2. Pozostaw w wodzie do ostygnięcia, wyjmij i przechowywuj w lodówce.
  3. Z jednej dawki wychodzi 5 słoików od majonezu.
  4. Ewentualnie, jeśli wiesz, że zjesz pastę wcześniej, możesz pominąć etap sterylizacji. Świeża masa powinna wytrzymać w lodówce przez tydzień.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz