NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Luksus na talerzyku - Jabłecznik z twarogowym kremem
Luksus na talerzyku - Jabłecznik z twarogowym kremem
Przepis Luksus na talerzyku - Jabłecznik z twarogowym kremem
NajKasia    ·   13.1.2021

Luksus na talerzyku - Jabłecznik z twarogowym kremem

W naszym domu panuje całkowite jabłkowe szaleństwo. Słodkie jabłeczniki a nawet kurczak pieczony z jabłkami. Pyszności. Koniecznie wypróbuj twarogowy krem, ja zrobiłam go po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni.

45 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Spód:

4 szt.
jajek
150 g
cukru kryształ
160 g
mąki tortowej
4 łyżki
oleju
1 łyżeczka
proszku do pieczenia

Nadzienie jabłkowe:

0.5 kg
jabłek obranych ze skórki
80 g
cukru kryształ
1 szt.
budyń waniliowy
300 ml
wody

Górna warstwa:

1 szt.
twaróg w kostce
1 szt.
śmietana 30%
do smaku
cukier
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij, dodaj cukier i ubijaj aż osiągniesz sztywną, błyszczącą pianę. Ubij żółtka, olej a na końcu delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170 °C do osiągnięcia różowego koloru, około 20 min.
  3. Jabłka pokrój na małe kawałki, daj do garnka, zalej połową ilości wody i gotuj 5 minut. W pozostałej wodzie rozmieszaj budyń i cukier i wlej do jabłek. Gotuj aż zgęstnieje.
  4. Natychmiast wylej na upieczony spód i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  5. Twaróg wymieszaj z cukrem i ubitą śmietaną. Nałóż ostrożnie na wystygnięte nadzienie jabłkowe. Możesz posypać cynamonem lub czekoladą. Wystudź i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz