NajPrzepis.pl Desery Kołacze Makowiec z tartymi jabłkami i pierzynką z białek
Makowiec z tartymi jabłkami i pierzynką z białek
Przepis Makowiec z tartymi jabłkami i pierzynką z białek
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   12.9.2021

Makowiec z tartymi jabłkami i pierzynką z białek

Fantastyczny makowiec z tartymi jabłkami i pierzynką z białek. Kocham makowce, ciasta z makiem, rolady z makiem, drożdżówki z makiem. Mak to mój ulubiony składnik w słodkich deserach. Kocham nawet kluski na parze z makiem.

45 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

250 g
mąki
100 g
cukru pudru
120 g
masła
2 szt.
żółtek
szczypta
soli
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
2 łyżki
śmietany

Nadzienie:

300 g
mielonego maku
200 g
cukru pudru
300 ml
mleka
2 szt.
żółtek
1 szt.
skórka z cytryny
2 szt.
jabłko
2 łyżki
bułki tartej

Pianka:

4 szt.
białek
200 g
cukru kryształ
1 łyżka
cukru pudru

Ponadto potrzebujemy:

4 łyżki
dżemu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj nadzienie. Zagotuj mleko z cukrem. Gdy mleko wrze odstaw je z ognia i dodaj mielony mak. Wymieszaj i gotuj dopóki nie osiągniesz gęstej masy. Odstaw i pozostaw do ostygnięcia. Potem dodaj żółtka, starte jabłka oraz skórkę z cytryny a na koniec również bułkę tartą aby zagęścić masę.
  2. Ciasto przygotuj mieszając razem wszystkie składniki, Potem rozwałkuj je do wymiarów blaszki (około 25x35cm) i przenieś za pomocą wałeczka na blaszkę.
  3. Ciasto piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 6 minut. 
  4. Podpieczone ciasto posmaruj dżemem i nałóż na nie nadzienie makowe. Ładnie wyrównaj i daj żeby się dalej piekło.
  5. Piecz przez kolejne 15 minut. Gdy ciasto się piecze przygotuj pianę z białek.
  6. Białka ubij ze szczyptą soli i stopniowo podczas ubijania dodawaj cukier kryształ. Miksuj dopóki nie osiągniesz sztywnej piany. Po 15 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i nałóż na nie pianę z białek,którą jeszcze poprósz cukrem pudrem.
  7. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz dopóki piana nie uzyska ładnego złocistego koloru. Po upieczeniu pozosta do ostygnięcia i możesz kroić.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz