NajPrzepis.pl Desery Kołacze Makowiec z twarogiem
Makowiec z twarogiem
Przepis Makowiec z twarogiem
NajKasia    ·   24.1.2022

Makowiec z twarogiem

Doskonały, prosty makowiec z twarogowym nadzieniem na wierzchu. Fenomenalne ciasto! Nadzienie twarogowe nakłada się na ciasto nierównomiernie, aby na wierzchu powstały fale. Miejscami twarogowe nadzienie będzie niskie a miejscami wysokie co nada pięknego nierównomiernego wyglądu. Domownicy bardzo je chwalili więc z pewnością było dobre. Dla mnie nie został ani jeden kawałek, ale nie szkodzi, upiekę znów.

Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajka
200 g
masło
180 g
cukru
2 op.
cukru waniliowego
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
200 g
mąki
200 g
mielonego maku
100 ml
mleka
2 łyżki
rumu

Warstwa twarogowa:

500 g
delikatnego twarogu
200 g
cukru pudru
1 op.
budyniu waniliowego
3 szt.
jajka
1 łyżka
soku z cytryny
1 op.
cukru waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Makowiec:
    Mak utrzyj razem z miękkim masłem, dodaj cukier i cukier waniliowy. Stopniowo dodawaj jedno jajko za drugim i za każdym razem dokładnie ucieraj. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, rum i mleko.
  2. Tak przygotowane ciasto daj na blaszkę o wymiarach 28x38 cm, którą wcześniej dobrze wysmaruj masłem i posyp mąką.
  3. Warstwa twarogowa:
    Twaróg utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, budyniem w proszku, sokiem z cytryny. Stopniowo dodawaj jedno jajko po drugim i za każdym razem dokładnie ucieraj.
  4. Na dno nałóż ciasto makowe a na ciasto makowe nałóż nadzienie twarogowe (uwaga, kładź je bardzo delikatnie - w przeciwnym razie ciasto twarogowe opadnie na dno - ale i tak ciasto będzie fantastyczne więc nie masz się czym martwić).
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut. Upieczone ciasto pozostaw na chwilkę do ostygnięcia i posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz