NajPrzepis.pl Maślane dwukolorowe ciasto miękkie jak pajęczynka
Maślane dwukolorowe ciasto miękkie jak pajęczynka
Przepis Maślane dwukolorowe ciasto miękkie jak pajęczynka
NajKasia    ·   10.5.2022

Maślane dwukolorowe ciasto miękkie jak pajęczynka

Puszyste i delikatne jak pajęczynka. Maślane dwukolorowe ciasto na śniadanie.

Składniki

Będziemy potrzebować:

1/2 l
mleka
1 kostka
drożdży
3 łyżki
cukru
100 ml
ciepłej wody
4 łyżki
oleju
1 łyżeczka
soli
1 kg
mąki
2 łyżki
kakao
1 szt.
pomarańcza - skórka
do smaku rodzynki, żurawina, orzeski, owoce kandyzowane

Do posmarowania:

3 szt.
żółtek
5 op.
cukru waniliowego
100 g
masła

Ponadto będziemy potrzebować:

500 ml
wody
200 g
cukru
3 op.
cukru waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. 1/2 l mleka, kostkę drożdży, cukier, skórkę z pomarańczy, olej, wodę, sól i mąkę wymieszaj dokładnie w misce i wyrób z tego gładkie ciasto, które podziel na dwie połowy. Do jednej połowy dodaj kakao i znów wyrabiaj ciasto. Do ciasta możesz dodać dowolne składniki, na przykład rodziny, żurawinę, orzeszki, ...
  2. Każdą połowę podziel jeszcze raz na pół poprzez co otrzymasz 2 ciemne kulki ciasta i 2 jasne kulki ciasta. Pozostaw je w ciepłym miejscu aby delikatnie wyrosły przez 15-30 minut.
  3. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem waniliowym.
  4. Z ciasta wyrób grubsze kółka, które posmaruj przygotowanym masłem, rękoma wciskaj je formując prostokąty (masło wciskaj w ciasto) a prostokąty zroluj.
  5. Jeden ciemny i jeden jasny wałek połącz i spleć ze sobą. Ułóż na blaszce i włóż do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę na 180 stopni i piecz aż będą złociste. W trakcie pieczenia wierzch możesz smarować przygotowanym syropem (woda + cukier waniliowy + cukier).
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz