NajPrzepis.pl Desery Kołacze Mięciutkie maślane rożki - na słono i na słodko
Mięciutkie maślane rożki - na słono i na słodko
Przepis Mięciutkie maślane rożki - na słono i na słodko
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   9.3.2022

Mięciutkie maślane rożki - na słono i na słodko

Doskonałe rogaliki nadziewane czekoladą i dżemem. Możesz je również nadziewać na słono, na przykład tartym serem, szynką, boczkiem albo nawet przecierem pomidorowym i przyprawą do pizzy.

65 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki
1 kubek (200 ml)
mleka
1/4 kubka
oleju
1 szt.
jajko
1 łyżka
cukru
1 łyżeczka
soli
3 kubki
mąki
1 op.
suszonych drożdży
do posmarowania
żółtko
do posmarowania
masło
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mleko wymieszaj z olejem, jajkiem, solą i cukrem. Dodaj mąkę wymieszaną z suszonymi drożdżami i wyrób kulkę ciasta, którą pozostaw do wyrośnięcia. Czas na jaki należy zostawić ciasto do wyrośnięcia zależy od temperatury w pomieszczeniu.
  2. Gcy ciasto podwoi swoją objętość to znaczy że jest wyrośnięte.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie połowy i każdą część rozwałkuj na grubszy okrąg. Pokrój na trójkąty, na szerszą część połóż nadzienie (ja użyłam startej czekolady) i zroluj. Roluj od szerszej części do węższej.
  4. Ułóż na blaszce posmarowanej masłem i potrzyj rogaliki roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni aż będą złociste, około 20 minut - obserwuj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz