NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Mięciutkie maślane świąteczne gwiazdeczki
Mięciutkie maślane świąteczne gwiazdeczki
Przepis Mięciutkie maślane świąteczne gwiazdeczki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   13.12.2020

Mięciutkie maślane świąteczne gwiazdeczki

Wypróbowałam nowy przepis na świąteczne maślane ciasteczka. Muszę przyznać, że nazwa doskonale pasuje do efektów, są naprawdę mięciutkie i chrupiące. Ciasto wyrabia się doskonale, zrobiłam je z jednej trzeciej składników, żeby sprawdzić czy są dobre, Na święta zrobię z całej porcji i w różnych kształtach, muszę tylko kupić foremki.

Składniki
1 kg
mąki tortowej
400 g
cukru
4 szt.
jajek
2 małe op.
proszku do pieczenia
500 g
masła
1 szt.
cytryna
marmolada
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka wymieszaj z cukrem, stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec również masło, pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki. dodaj startą skórkę z cytryny i stopniowo dodawaj sok z cytryny.
  2. Wyrób gładkie ciasto, które nie będzie się kleić do dłoni. Owiń je w folię aluminiową i włóż do lodówki co najmniej na pół godziny.
  3. Następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na cieńszy płat, z którego wytnij różne kształty i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut.
  5. Upieczone wyjmij i pozostaw na blaszce do ostygnięcia. Każdy kawałek posmaruj marmoladą, sklej z drugim kawałkiem i posyp po wierzchu cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz