NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Pierniczki Mięciutkie pardubickie pierniki z powidłami
Mięciutkie pardubickie pierniki z powidłami
Przepis Mięciutkie pardubickie pierniki z powidłami
NajKasia    ·   1.11.2021

Mięciutkie pardubickie pierniki z powidłami

Magia Bożego Narodzenia polega również na pieczeniu słodkich przysmaków, którymi pachnie cały dom. Spróbuj upiec fantastyczne pardubickie pierniczki. Na pewno się w nich zakochasz tak jak ja. Polewa jest z czekolady a nadzienie z powideł.

55 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Syrop:

1/2 kg
cukru
250 ml
wody
1 łyżeczka
sody spożywczej

Ciasto:

1 kg
mąki
190 g
miodu
40 g
dżemu/powideł
2 szt.
jajek
10 g
amoniaku
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
cynamonu

Do nadziewania:

powidła śliwkowe
kilka upieczonych pierników
mielone orzechy włoskie
rum
zagotowana woda
polewa czekoladowa
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Piekłam z połowy ilości składników, ale po tym jak na talerzu zostało mi tylko 10 pierniczków stwierdziłam że spokojnie mogłam zrobić ciasto z całej porcji.
  2. Syrop trzeba zrobić dzień wcześniej. DO wody dodaj cukier i sodę. Doprowadź do wrzenia (gotuj około 5 minut). Odstaw i pozostaw do ostygnięcia. Ostygnięty syrop włóż do lodówki.
  3. Na drugi dzień przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto daj do miski, dodaj syrop z lodówki i wyrób kulkę. Kulkę ciasta odłóż do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  4. Potem rozwałkuj ciasto na cieńszy płat, z którego wykrawaj różne kształty. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz. Piecz w  160 stopniach przez około 10 minut (obserwuj). Nie piecz za długo aby nie były zbyt twarde.
  5. Po upieczeniu nie przekładaj od razu z gorącej blaszki ponieważ są miękkie i możesz je zdeformować. Trwadnieją podczas stygnięcia. Po całkowitym ostygnięciu sklej je dżemem. Ja do nadziewania użyłam powideł  w ten sposób, że do kilku rozkruszonych pierniczków dodałam trochę mielonych orzechów, powidła oraz rum a jak było zbyt gęste to dolałam jeszcze zagotowanej wody.
  6. Na koniec ozdobiłam je czekoladą.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz