NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Mięso wieprzowe przekładane serem i wędzonką
Mięso wieprzowe przekładane serem i wędzonką
Przepis Mięso wieprzowe przekładane serem i wędzonką
NajKasia    ·   5.7.2021

Mięso wieprzowe przekładane serem i wędzonką

Doskonałe mięso z wędzonym serem i wędzonką. Jeśli planujesz uroczysty obiad to nie możesz pominąć tego przepisu. Jako dodatek proponuję sałatkę ziemniaczaną lub frytki.

35 min.
Przygotowanie
85 min.
Gotowanie
Składniki

Podstawa:

1,5 kg
żeberek lub karkówki
16 kawałków
wędzonki
16 kawałków
sera wędzonego w plasterkach
2 szt.
duże cebule

Marynata:

1 szt.
płynnej marynaty do karkówki
1/2 dl
oleju
1 łyżeczki
musztardy grillowej
1 łyżeczka
oregano
1 łyżeczka
tymianku
4 ząbki
czosnku
do smaku
pietruszka
1 łyżeczka
mielonego kminku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso pokrój na plastry ale nie rozkrawaj go do końca, spód mięsa pozostaw w całości. Spód musi być cały, aby mięso się nie rozpadło.
  2. Przygotuj marynatę mieszając razem wszystkie składniki, czosnek wyciśnij przez praskę. Posmaruj całe mięso marynatą , wetrzyj ją również pomiędzy poszczególne plastry i pozostaw na całą noc w lodówce.
  3. Przed pieczeniem w rozcięcia włóż plaster sera i wędzonki. Ja użyłam karkówki.
  4. Teraz przygotuj naczynie żaroodporne, wlej 1 dl oleju i ułóż 2 cebule pokrojone w półksiężyce. Na cebuli połóż mięso, podlej wodą lub wywarem i piecz w temperaturze 180°C przez około 70 minut.
  5. Potem je odkryj i dopiecz jeszcze przez 15 minut aby mięso nabrało ładnego koloru.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz