NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Mięso wieprzowe z porem i ziemniaki z sosem tatarskim
Mięso wieprzowe z porem i ziemniaki z sosem tatarskim
Przepis Mięso wieprzowe z porem i ziemniaki z sosem tatarskim
NajKasia    ·   16.7.2021

Mięso wieprzowe z porem i ziemniaki z sosem tatarskim

Baaaaardzo dobrze wiem, że jak przygotowuję te ziemniaki to właściwie wszystkim jest obojętne co do nich podaję. Zjadają je najszybciej jak potrafią i lecą do kuchni, żeby wziąć z blaszki kilka ostatnich pozostałych kawałków.

45 min.
Przygotowanie
65 min.
Gotowanie
Składniki

Mięso:

około 750 g
udźca wieprzowego (na grubsze paski)
1 szt.
średnio duża cebula (na paski)
3 ząbki
czosnku (na plasterki)
kawałek
świeżego pora (na plasterki)
1 łyżka
mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki
mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka
soli
olej
woda

Ziemniaki:

600 g
ziemniaków (najbardziej lubię typ do gotowania "A", brać)
2 łyżki
sosu tatarskiego
1 łyżka
oleju
1 łyżeczka
mielonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki
mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki
soli
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na oleju krótko podsmaż mięso aż nabierze czerwonego koloru, posyp mieloną papryką, podsmaż, dodaj cebulę, sól, mielony pieprz, zalej wodą i duś pod pokrywką aż będzie miękkie. Następnie dodaj czosnek i por i jeszcze lekko podduś. W zależności od potrzeb możesz dodać mąkę aby zagęścić wytopiony tłuszcz na sos.
  2. Obrane ziemniaki umyj, pokrój na ćwiartki albo na sześć części (zależy od wielkości), włóż do miski, zalej zimną wodą i pozostaw aby się "moczyły" przez około 10 minut. Potem ziemniaki odcedź i osusz w ściereczce.
  3. W misce wymieszaj sos tatarski, olej, mieloną paprykę, mielony pieprz i sól, tym wszystkim posyp ziemniaki. Ręką dokładnie wymieszaj i kładź pojedynczo na blaszkę z papierem do pieczenia przeciętą stroną w górę. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz