NajPrzepis.pl Mięso Mięso wołowe Mięso wołowe z sosem
Mięso wołowe z sosem
Przepis Mięso wołowe z sosem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   24.5.2021

Mięso wołowe z sosem

Niedawno oglądałam w telewizji program, w którym rozmawiano między innymi o wołowinie. Mówiono tam, że w ostatnich latach spadła konsumpcja mięsa wołowego więc zdecydowałam się poprawić te statystyki i przygotowałam na obiad wołowinę z sosem. Ja dość często przyczyniam się do poprawy tej statystyki bo lubię mięso wołowe na wiele różnych sposobów. Nie zapominajcie, że najlepiej jest użyć czerwonego mięsa z małych domowych hodowli, ale wiem, że w obecnych czasach takie mięso jest bardzo drogie, dlatego częściej sięgamy po mięso z marketu. Zawsze sprawdzaj wtedy datę przydatności do spożycia i przed rozpoczęciem gotowania dokładnie umyj mięso pod ciepłą bieżącą wodą.

Składniki
500 g
mięsa wołowego (udziec, łopatka...)
1 szt.
cebula
kawałek
pietruszki
kawałek
selera
1 szt.
marchewka
50 g
boczku
1 łyżka
przecieru pomidorowego
2 łyżeczki
cukru
1 łyżka
smalcu
2 szt.
listki laurowe
2 ziarenka
jałowca
4 ziarenka
ziela angielskiego
do smaku
czarny i biały pieprz (cały)
1/2 łyżeczki
tymianku
1 łyżeczka
oregano
do smaku
sól
według potrzeb
wywar wołowy
2 łyżeczki
soku z cytryny
200 ml
30% śmietany kremówki
1 łyżka
mąki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W garnku rozpuść smalec, dodaj pokrojony w kostkę boczek i podsmaż. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmaż aż będzie ciemna.
  2. Mięso pokrój na większe kostki, posól i przez 10 minut podsmażaj stale mieszając. Dodaj wszystkie przyprawy wcześniej rozdrobnione w moździerzu. Dodaj przecier pomidorowy oraz cukier i ponownie około 5 minut podsmażaj.
  3. Podlej wywarem i duś aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia w zależności od potrzeb dolewaj wywaru.
  4. Wyjmij miękkie mięso a sok z niego wraz z warzywami i boczkiem zmiksuj.
  5. Śmietanę kremówkę wymieszaj z mąką i dodaj do zmiksowanego sosu. Dodaj sok z cytryny i dopraw solą, ewentualnie cukrem. Następnie sos przecedź jeszcze przez drobne sitko.
  6. Włóż z powrotem mięso i podgrzej.
  7. Podawaj z knedlikami drożdżowymi lub ziemniaczanymi.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz