NajPrzepis.pl Desery Kołacze Mini strucle z jogurtu naturalnego z makowym nadzieniem
Mini strucle z jogurtu naturalnego z makowym nadzieniem
Przepis Mini strucle z jogurtu naturalnego z makowym nadzieniem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   17.5.2021

Mini strucle z jogurtu naturalnego z makowym nadzieniem

Ciasto jest mięciutkie nawet na drugi dzień a podczas pracy w ogóle się nie lepi. Do ciasta dodaję jogurt naturalny, ewentualnie śmietanę, dzięki czemu ciasto jest o wiele bardziej elastyczne a po upieczeniu jest znacznie miększe niż pozostałe ciasta drożdżowe.

80 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

1 kg
mąki
200 g
cukru
200 ml
oleju
100 ml
jogurtu naturalnego
2 szt.
białek
450 ml
letniego mleka
1 szt.
cytryna - skórka
42 g
świeżych drożdży
2 łyżeczki
soli

Nadzienie:

500 g
mielonego maku
200 g
cukru trzcinowego
1 op.
cukru waniliowego
300 ml
mleka
do smaku
skórka z cytryny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W klasyczny sposób przygotuj ciasto drożdżowe. Najpierw przygotuj zaczyn - w odrobinie ciepłego mleka rozpuść łyżeczkę cukru, dodaj drożdże i odstaw aby powstał zaczyn. Pozostałe składniki daj do miski, dodaj zaczyn i wyrób gładką kulkę ciasta, którą pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.
  2. Po godzinie ciasto podziel na pół. Rozwałkuj na cieńszy płat i posmaruj przygotowanym nadzieniem makowym - mak wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i zalej ciepłym mlekiem. Jeśli chcesz to możesz doprawić do smaku skórką z cytryny.
  3. Ciasto posmarowane nadzieniem zwiń i pokrój na małe strudle, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około pół godziny. Przed pieczeniem wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz