NajPrzepis.pl Porady i wskazówki Miód z mniszka lekarskiego - dawny przepis naszych babć
Miód z mniszka lekarskiego - dawny przepis naszych babć
Miód z mniszka lekarskiego - dawny przepis naszych babć
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   17.4.2021

Miód z mniszka lekarskiego - dawny przepis naszych babć

Już nasi dziadkowie wiedzieli, że mniszek lekarski jest leczniczą rośliną, używali kwiatów, łodyżek a nawet korzeni. Przygotowywali z niego różne smaczne rzeczy jak na przykład ten miód. Mam przepis, który ma ponad sto lat, jeszcze od babci mojej babci, wtedy oczywiście nie dawano do niego cytryny. Cytrynę dodałam do tego przepisu sama. Oczywiście trzeba zwrócić uwagę na to, aby cytryna nie była opryskiwana chemiczne. Obecnie można w sklepach kupić bio cytryny bez oprysków chemicznych. Są co prawda droższe, ale co zrobić.

30 min.
Przygotowanie
60 min.
Gotowanie
Składniki
500 szt.
rozkwitniętych kwiatów mniszka lekarskiego
2 litry
wody
2 kg
cukru kryształ
2 szt.
cytryn nie pryskanych chemicznie
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Kwiaty zbieraj na ogrodzie, w miejscu gdzie nie chodzą zwierzęta i nie jeżdżą auta.
  2. Szybko je przemyj wodą aby nie tworzył się pyłek. Daj do garnka, dodaj wodę i pokrojone cytryny. Gotuj 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia i daj do chłodnego pomieszczenia na 24 godziny. Ja musiałam to dać do lodówki.
  3. Potom przecedź przez gazę, porządnie wyciśnij, daj do garnka i dodaj cukier.
  4. Gotuj 1/2 godziny na dużym ogniu, ale uważaj, aby miód nie wykipiał ... następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 60 minut na średnim ogniu.
  5. Gotowy miód jest trochę rzadszy. Wlej go do słoików. Z podanej ilości składników otrzymasz 6 - 7 słoiczków po majonezie /30 ml/, mniej więcej 2 litry miodu ...
  6. Jest doskonały do herbaty, na chleb, do pieczenia... Pycha :)
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz