NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Miodowa karkówka pieczona w piwie
Miodowa karkówka pieczona w piwie
Przepis Miodowa karkówka pieczona w piwie
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.4.2022

Miodowa karkówka pieczona w piwie

Smaczne mięso nie tylko dla facetów. My, kobiety, również lubimy od czasu do czasu zjeść dobrej jakości mięsko, trochę pikantne ze smażoną słodką cebulką to ewidentnie pyszne danie. Dziś podałam do tego puree ziemniaczane z cebulką i podsmażonym boczkiem, ale równie dobrze możesz wybrać inny dodatek, na przykład knedliki albo klasyczny ryż. A po takim świetnym obiedzie biorę się za deser. Postanowiłam upiec makowiec i orzechowiec. Będą na jutro na drugie śniadanie.

Składniki
4 plastry
karkówki z kością
3 szt.
cebuli
2 łyżki
płynnego miodu
2 łyżki
sosu Teriyaki
2 łyżki
musztardy dijon
50 ml
oliwy z oliwek
4 ząbki
czosnku
2 łyżki
ketchupu
drobno pokrojona papryczka chili
do smaku
świeżo mielony pieprz
250 ml
jasnego piwa
do smaku
sól
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w misce, w której potem mięso będzie się marynować przez całą noc.
  2. Plastry karkówki umyj, osusz ale nie rozbijaj tłuczkiem. Włóż do marynaty do mięsa i porządnie wetrzyj ją w mięso. Zamknij pojemnik i pozostaw do rana w lodówce.
  3. Cebulę pokrój w półksiężyce albo w kółeczka, połowę włóż do naczynia żaroodpornego, włóż mięso, posyp resztą cebuli, podlej częścią piwa i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni.
  4. Piecz około 40 minut, od czasu do czasu podlewaj piwkiem.
  5. Potem zdejmij pokrywkę i dopiekaj aby osiągnęło kolor przez kolejne około 20 minut. Dosól do smaku.
  6. Podawaj z dowolnie przygotowanymi ziemniakami. My do tego jedliśmy puree ziemniaczane.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz