NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Pierniczki Miodowe serduszka nadziewane kokosową nutellą
Miodowe serduszka nadziewane kokosową nutellą
Przepis Miodowe serduszka nadziewane kokosową nutellą
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   15.12.2020

Miodowe serduszka nadziewane kokosową nutellą

Pyszne świąteczne ciasteczka, które musisz zrobić z podwójnej porcji. Nadziewałam je nutellą, do której dodałam wiórki kokosowe. Całe serduszka obtoczyłam w czekoladzie. Długo zachowują świeżość, dlatego nie trzeba się obawiać zwiększenia ilości składników i warto upiec ich więcej.

35 min.
Przygotowanie
5 min.
Gotowanie
Składniki
220 g
mąki tortowej
100 g
cukru
1 szt.
jajek
1 łyżka
miodu
1 łyżeczka
soli
50 g
masła
1 łyżka
kakao
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do garnka daj masło, miód  i cukier i mieszając podgrzewaj na małym ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści. Następnie płynną mieszankę dodaj do miski z mąką, jajkiem, solą i kakao.
  2. Wyrób gładkie ciasto, które pozostw na pół godziny.
  3. Następne rozwałkuj i wykrój foremką serduszka, ułóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i daj do piekarnika.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni około 5 minut - obserwuj. Nie piecz ich zbyt długo aby serduszka się nie wysuszyły (jeśli je wysuszysz będą twarde).
  5. Upieczone pozostaw do ostygnięcia i nadziej. Ja nadziewałam nutellą, do której dodałam wiórki kokosowe.
  6. Sklejone serduszka namocz w rozpuszczonej czekoladzie i pozostaw do zastygnięcia.
  7. Jeśli zdarzy się, że trochę je przesuszysz w piekarniku i po upieczeniu będą twarde, nie martw się, po kilku dniach zmiękną. Jest to miodowe ciasto, które potrzebuje czasu aby nabrać wilgoci.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz