NajPrzepis.pl Desery Muffiny i babeczki cupcakes Muffinki z serkiem danio
Muffinki z serkiem danio
Przepis Muffinki z serkiem danio
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   7.6.2021

Muffinki z serkiem danio

Muffinki są doskonałe, pasują i na niedzielę i na uroczyste imprezy. Ja robiłam je właśnie na niedzielę. Mieliśmy gości, wśród których były też mniejsze dzieci, które uwielbiają danio. Oczywiście nie kupowałam danio w sklepie, ale zrobiłam domowy krem o smaku danio, który składa się z twarogu, bitej śmietany i waniliowego puddingu na zimno. Koniecznie spróbuj, dzieci naprawdę to uwielbiają.

Składniki

Podstawa:

210 g
mąki
110 g
cukru
1 szt.
cukru waniliowego
1/2 małego opakowania
proszku do pieczenia
1 łyżka
rozpuszczonego ostygniętego masła
10 łyżek
oleju roślinnego
8 łyżek
mleka
2 szt.
jajek

Nadzienie:

200 ml
śmietany kremówki
125 g
delikatnego twarogu
1/2 opakowania
puddingu na zimno winiary
cukru pudru
mleko według potrzeb
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i wymieszaj.
  2. W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem waniliowym, dodaj 5 łyżek mleka, 10 łyżek oleju, masło i dosyp sypkie składniki, 3 łyżki mleka i drewnianą łyżką dobrze wymieszaj. Jesli ciasto jest gęste to dodaj jeszcze troszkę mleka według potrzeb.
  3. Formę na muffinki wyłóż papilotkami i napełnij je do 2/3 ciastem i upiecz. Temperatura 180°C 20 minut. Dane są orientacyjne. Każdy musi się kierować swoim piekarnikiem. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. Wierzchnią część muffinków odkrój i za pomocą rękawa cukierniczego ozdobnie nanieś nadzienie na dolną część i przykryj wierzchnią częścią. Posyp po wierzchu cukrem pudrem. Odstaw w chłodne miejsce.
  5. Nadzienie: w misce wymieszaj twaróg, śmietanę kremówkę, cukier puder 1 do 2 łyżek. Powoli dosyp pudding na zimno i mikserem elektrycznym miksuj do pożądanej gęstości. Jeśli nadzienie jest gęste to dodaj według potrzeb mleko.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz