NajPrzepis.pl Nadziewane croissanty z salami i serem
Nadziewane croissanty z salami i serem
Przepis Nadziewane croissanty z salami i serem
NajKasia    ·   11.10.2021

Nadziewane croissanty z salami i serem

Zamiast słodkich croissant-ów tym razem zrobiłam słone. Taka wersja również bardzo smakowała moim dzieciaczkom.

Składniki

Ciasto:

150 g
mąki ze średniego przemiału
150 g
mąki z drobnego przemiału
1 łyżeczka
cukru
1 łyżeczka
soli
20 g
drożdży
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
100 ml
mleka
100 ml
ciepłej wody
2 łyżki
oliwy z oliwek

Ponadto będziemy potrzebować:

szynkę albo salami
ser
jajko do posmarowania
nasiona do posypania
przecier pomidorowy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Klasycznie przygotuj ciasto drożdżowe. W mleku rozpuść cukier, dodaj drożdże i łyżkę mąki. Poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. Pozostałe składniki daj do miski, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które nie będzie się kleić do rąk. Jeśli masz wrażenie, że ciasto jednak się lepi to dodaj więcej mąki. Pozostaw do wyrośnięcia. Ja zostawiłam na 2 godziny (zapomniałam o cieście i zaczęłam sprzątać, ale w ogóle nie miało to wpływu na smak).
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części, każdą część rozwałkuj na koło, pokrój na trójkąty, posmaruj przecierem pomidorowym (klasyczny przecier + czosnek + majeranek) ułóż na tym plaster salami oraz kawałek sera i zwiń od szerszej części do węższej - klasycznie jak croissant.
  4. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp nasionkami.
  5. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piecz aż będą złociste. U nas zostały zjedzone błyskawicznie, nawet nie zdążyły dobrze ostygnąć. Nadziewać możesz dowolnymi składnikami, tym co lubisz - szynka, ser z niebieską pleśnią, kukurydza, grzyby, ..... albo oczywiście możesz je zrobić też na słodko, wtedy nie dodawaj do ciasta aż tyle soli, wystarczy tylko szczypta.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz