NajPrzepis.pl Nadziewane kakaowe bułeczki budyniowe
Nadziewane kakaowe bułeczki budyniowe
Przepis Nadziewane kakaowe bułeczki budyniowe
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   10.3.2022

Nadziewane kakaowe bułeczki budyniowe

Doskonałe kakaowe bułeczki budyniowe. Z ciastem pracuje się luksusowo a efekt jest wspaniały i niewiarygodnie smaczny.

Składniki

Ciasto:

1 kg
mąki
100 g
cukru
100 ml
oleju
1/2 l
mleka
2 szt.
białek (żółtka do posmarowania)
2 kostki
drożdży
1 małe op.
proszku do pieczenia
szczypta
soli

Nadzienie:

1/2 l
mleka
250 g
cukru
1 op.
cukru waniliowego
250 g
margaryny
2 op.
budyniu
4 łyżki
kakao
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto drożdżowe przygotuj w klasyczny sposób, tylko nie dodawaj całych jajek a tylko białka. Żółtka zostaw do potarcia.
  2. Z ciasta zrób 3 kuleczki, które podziel na połówki - tj. otrzymasz 6 szt. Ciasta rozwałkuj na taką samą wielkość i posmaruj je budyniem. Zroluj i spleć po dwie rolady w warkocz.
  3. Przełóż na blaszkę i posmaruj roztrzepanymi żółtkami, które rozcieńcz odrobiną mleka. Z porcji wyjdą 3 klasyczne bułeczki budyniowe. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 30-40 minut.
  4. Budyń:
    Klasycznie ugotuj w mleku z cukrem budyń waniliowy, dodaj kakao i lekko ostygnięty budyń wymieszaj z margaryną lub masłem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz