NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Nadziewane knedle ziemniaczane
Nadziewane knedle ziemniaczane
Przepis Nadziewane knedle ziemniaczane
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   29.3.2021

Nadziewane knedle ziemniaczane

Mogłabym je jeść właściwie codziennie :)

35 min.
Przygotowanie
5 min.
Gotowanie
Składniki
600 g
ziemniaków
1 szt.
jajko wielkość S
120 g
mąki
50 g
kaszy dla dzieci
2 łyżeczki
soli
3 szt.
kiełbasy (np. śląskiej)
1 szt.
cebula
1 łyżka
smalcu
do smaku
pieprz
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ziemniaki ugotuj ze skórką aż będą miękkie. Pozostaw do ostygnięcia i obierz je.
  2. Przygotuj nadzienie:
    Na patelnię daj smalec, dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieprz i podsmaż. Mieszankę pozostaw do ostygnięcia. Potem zmiel mieszankę w maszynce do mięsa.
  3. Obrane ziemniaku zetrzyj na drobnej tarce lub zmiel w maszynce. Dodaj jajka, sól, mąkę i kaszkę dla dzieci i wyrób średnio gęste, nieklejące się ciasto. Podziel je na dwie połowy i z każdej z nich uformuj "węża". Nożem kuchennym krój kółeczka o szerokości około 2 cm. Lekko zwilżoną dłonią rozgniataj kółeczka i do środka każdego z nich daj kuleczkę nadzienia. Zrób kulkę, którą ugotuj.
  4. We wrzącej osolonej wodzie gotuj około 5 minut . Podany czas jest tylko orientacyjny i zależy od wielkości knedlików. Podawaj z podsmażoną cebulką, kapustą lub skwarkami.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz