NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Nadziewane orzechy kakaowe z kremem karmelowym
Nadziewane orzechy kakaowe z kremem karmelowym
Przepis Nadziewane orzechy kakaowe z kremem karmelowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   16.12.2020

Nadziewane orzechy kakaowe z kremem karmelowym

Nie mogłam się doczekać, musiałemwypróbować kilku świątecznych przepisów, chociaż z połowy składników. I przypomniałam sobie, jak fantastyczne są nadziewane orzechy.Niektórzy napełniają kakaowe orzechy kremem z orzechów laskowych,ja jestem zwolennikiem kremu karmelowego, który jest szybki wprzygotowaniu i jednocześnie pyszny. :)

45 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki
220 g
mąka ze średniego przemiału
100 g
mąka gładka
125 g
masło
1szt.
jajka
100 g
cukier puder
100 g
mielone orzechy
2 łyżki
kakao
1 łyżeczka
przyprawy
szczypta
sól
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto przygotowuję wieczorem. Wieczorem robię ze wszystkich składników kulkę, zawijam w folię spożywczą i odkładam na całą noc do lodówki.
  2. Rano wyciągam foremki, których nie smaruję tłuszczem, tylko od razu napełniam. Nie uzupełniam formy po brzegi, a w środku zostawiam małe zagłębienie na krem.
  3. Piekę w 180 stopniach około 15 minut. Dużo zależy też od piekarnika, każdy piekarnik piecze inaczej – traba obserwować.
  4. Ubijam 125 g masła z masą karmelową – wychodzi gotowy krem, którym napełniam orzechy.
  5. Orzechy obtaczam w cukrze pudrze.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz