NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Nadziewane placki pasterskie - jedzenie biedaków
Nadziewane placki pasterskie - jedzenie biedaków
Przepis Nadziewane placki pasterskie - jedzenie biedaków
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   11.8.2016

Nadziewane placki pasterskie - jedzenie biedaków

Jedzenie biedaków. Czasami ludziom wystarczyła mąka, woda oraz ziemniaki i byli w stanie przygotować z tego smaczne jedzenie za niewielkie pieniądze. Spróbuj to zrobić też teraz.

Składniki
500 g
mąki
300 ml
wody
400 g
ugotowanych ziemniaków
1 szt.
cebula
1 łyżeczka
soli
olej roślinny
pietruszka
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj wodę, sól i wyrób gładkie ciasto, które nie klei się do ścian miski. Pozostaw przykryte bawełnianą ściereczką na około 15 minut.
  2. Gdy ciasto leży w misce ugotowane ziemniaki pokrój w drobną kostkę, dodaj posiekaną pietruszkę i pokrojoną cebulę. Posól i wymieszaj.
  3. Ciasto podziel na mniejsze kuleczki, które na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj na cienki płat. Do środka nałóż nadzienie a krawędzie połącz ze sobą na środku.
  4. Utwórz placek, który na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smaż z obu stron aż będzie złocisty.
  5. Podawaj z kwaśną śmietaną albo ze szklanką mleka.

Źródło: Tak prosto

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz