NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Nadziewane szynkowe rollsy w panierce
Nadziewane szynkowe rollsy w panierce
Przepis Nadziewane szynkowe rollsy w panierce
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   29.9.2021

Nadziewane szynkowe rollsy w panierce

Z pewnością znasz doskonałą przekąskę, którą podaje się na różnych uroczystościach lub na weselach - szynka nadziewana chrzanem. Tym razem jednak chrzan zastąpimy nadzieniem ze śmietany i obtoczymy szynkę w klasycznej panierce z trzech składników. Usmażymy na rozgrzanym oleju i smaczna przystawka gotowa. Do tego kawałek chrupiącego chlebka albo lekka sałatka warzywna. Potrafię sobie nawet wyobrazić to jako danie główne z puree albo z klasyczną sałatką ziemniaczaną.

Składniki

Będziemy potrzebować:

20 plastrów
szynki
50 g
masła
2 łyżki
mąki
200 ml
śmietany 12%
100 g
startego twradego sera
2 szt.
jajek
200 g
bułki tartej
olej do smażenia
sól
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W mniejszym garnku rozpuść masło, dodaj śmietanę i utrzyj na gładko z solą, mąką i startym twardym serem. Na małym ogniu doprowadź do wrzenia i stale mieszając gotuj przez 1-2 minuty, dopóki masa nie zgęstnieje. Gęstą masę odstaw z ognia i pozostaw aby trochę ostygła.
  2. Każdy plaster szynki nadziej przygotowanym nadzieniem i obtocz w jajku a potem w bułce tartej. Możesz obtoczyć więcej razy, wtedy rollsy będą bardziej chrupiące. Musisz się upewnić, że szynka na brzegach jest zawinięta (albo dokładnie obtoczona w jajku i w bułce tartej) aby w trakcie smażenia się nie otworzyła i aby nadzienie nie wyciekło. Obtoczone rollsy odstaw na godzinę do lodówki.
  3. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju aż bądą złociste. Po upieczeniu odłóż na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmairu oleju.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz