NajPrzepis.pl Nadziewane twarogowe rogaliki jak z czasopisma
Nadziewane twarogowe rogaliki jak z czasopisma
Przepis Nadziewane twarogowe rogaliki jak z czasopisma
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   24.5.2021

Nadziewane twarogowe rogaliki jak z czasopisma

Te rogaliki naprawdę mi się udały. Muszę się pochwalić, że gdy wyjęłam je z piekarnika to były tak niewiarygodnie piękne, że aż szkoda było je jeść. Poczęstowałam nimi też gości i bardzo je chwalili. Ciasto jest bardzo kruche, delikatne a z twarogowym nadzieniem są po prostu pyszne. Do ciasta daję i proszek do pieczenia i drożdże. Ciasto jest wtedy o wiele bardziej puszyste. Nadziewałam je twarogiem ale ze zwyczajną domową marmoladą też są smaczne a w razie kryzysu może też być nutella (dla mnie są wtedy ekstremalnie słodkie ale jeśli masz chęć to możesz takie zrobić).

Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
42 g
świeżych drożdży
2 szt.
żółtka
2 łyżki
cukru pudru
250 ml
mleka
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
20 ml
oleju
szczypta
soli

Nadzienie:

twaróg
jajko
cukier waniliowy
cukier cynamonowy
rodzynki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przesianą mąkę, rozdrobnione drożdże, żółtka, cukier puder, mleko, proszek do pieczenia, olej oraz szczyptę soli daj do miski i wyrób ciasto.
  2. Mieszaj je przez około 15-20 min.
  3. Podziel je na 8 części.  W międzyczasie przygotuj nadzienie twarogowe (twaróg, jajka, cukier waniliowy, cukier cynamonowy i rodzynki). Oczywiście możesz też zrobić jakieś inne nadzienie - orzechowe, makowe
  4. Każdą część rozwałkuj i rozetnij ją na 4 trójkąty, na które daj trochę nadzienia. Uformuj rogaliki.
  5. Rozłóż je na posmarowaną blaszkę daleko od siebie (ewentualnie możesz użyć papieru do pieczenia). Posmaruj je roztrzepanym białkiem i pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut (aż sie zaróżowią).

Źródło: Vaření a pečení s radostí

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz