NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Najlepsza polędwica na śmietanie na świecie
Najlepsza polędwica na śmietanie na świecie
Przepis Najlepsza polędwica na śmietanie na świecie
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   2.6.2021

Najlepsza polędwica na śmietanie na świecie

Każdy przygotowuje ją inaczej, a ja pozostanę wierna swojemu przepisowi. W zimie raczej używam mrożonych warzyw, ale w lecie gdy mam warzywa z ogrodu podejmuję wysiłek i je obieram, kroję i gotuję. Zagęszczam i sprawiam by była delikatniejsza dodając śmietanę kremówkę. Dla niektórych może to być bomba kaloryczna, ale u nas w domu najbardziej lubimy właśnie taką wersję.

Składniki
1 kg
polędwicy wieprzowej
według potrzeb
słonina
1 woreczek
mrożonej mieszanki warzywnej
1 szt.
cebula
1 szt.
cytryna
1 kostka
rosołowa mięsna
1 kubeczek
śmietany kremówki
1 łyżka
musztardy
trochę
tymianku
według potrzeb
woda
trochę
cukru
sól, pieprz
listek laurowy
pieprz w ziarnach
ziele angielskie
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso porządnie umyj, oczyść i pokrój w plastry, które lekko posól i przypraw.
  2. Przygotuj naczynie żaroodporne, do którego włóż plastry mięsa, dookoła mięsa rozłóż plastry słoninki i część mrożonych warzyw.
  3. Na patelni zkarmelizuj cukier, dodaj pozostałe warzywa i delikatnie podsmaż je w karmelu. Gdy warzywa są już gotowe dodaj je do naczynia żaroodpornego z mięsem. 
  4. Dodaj przyprawy, listek laurowy, pokrojoną cebulę, tymianek, plasterki cytryny (ze skórką) i to wszystko zalej wodą, do której dodaj bulion.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni dopóki mięso nie będzie miękkie.
  6. Gdy mięso jest upieczone wyjmij je. Wyjmij również ziarnka pieprzu, cytrynę i listek laurowy. Sos z mięsa i warzywa zmiksuj blenderem a następnie zmiksowany sos daj z powrotem do garnka. Gdy wrze dodaj śmietanę i trochę musztardy, ewentualnie dopraw sokiem z cytryny. Smacznego.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz