NajPrzepis.pl Pora dnia Śniadanie Najlepsze cynamonowe gniazdka z twarogową polewą
Najlepsze cynamonowe gniazdka z twarogową polewą
Przepis Najlepsze cynamonowe gniazdka z twarogową polewą
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.1.2022

Najlepsze cynamonowe gniazdka z twarogową polewą

Są miękkie również na drugi dzień, ale nie wiem czy jakieś Ci zostaną. Ja musiałam kilka po prostu schować, żeby miała czym poczęstować gości. Były fantastyczne. Z pewnością następnym razem spróbuję je zrobić z nadzieniem z nutellą albo kakao. Polewa twarogowa nadaje im niesamowity smak. Spróbuj.

65 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

830 g
mąki
8 g
soli
470 g
mleka
100 g
cukru pudru
170 g
masła
40 g
świeżych drożdży
1 op.
cukru waniliowego

Nadzienie:

175 g
masła
175 g
cukru pudru
10 g
cynamonu

Polewa:

250 g
delikatnego twarogu
3 łyżki
cukru pudru
2 op.
cukru waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki na ciasto daj do miski i za pomocą końcówki miksera do ciasta drożdżowego wyrób gładkie, nieklejące się ciasto, które pozostaw do wyrośnięcia w pokojowej temperaturze. Używaj delikatnie ciepłego mleka i ostygniętego rozpuszczonego masła. 
  2. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki płat, który posmaruj przygotowanym nadzieniem - masło w pokojowej temperaturze z cynamonem i cukrem. 
  3. Ostrożnie zroluj i za pomocą nitki lub ostrego noża krój na kawałki o szerokości 4 cm. Mi wyszło 18 sztuk. 
  4. Ułóż je na blaszce posmarowanej masłem i pozostaw do wyrośnięcia dopóki nie podwoją swojej objętości.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut - obserwuj.
  6. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i wierzch zamocz w polewie - twaróg wymieszaj z cukrem waniliowym i cukrem. Ja połowę tylko pokropiłam a połowę (wierzch) zamoczyłam w polewie.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz