NajPrzepis.pl Najlepsze domowe rogaliki, miękkie jak pajęczynka
Najlepsze domowe rogaliki, miękkie jak pajęczynka
Przepis Najlepsze domowe rogaliki, miękkie jak pajęczynka
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   14.3.2022

Najlepsze domowe rogaliki, miękkie jak pajęczynka

Doskonałe domowe wypieki, które są miękkie również następnego dnia. Zwykle piekę domowy chleb, ale domowe rogaliki odkryłam dopiero teraz. Są bardzo smaczne. Koniecznie spróbuj.

90 min.
Przygotowanie
7 min.
Gotowanie
Składniki
10 g
suszonych drożdży
1 łyżeczka
cukru
100 ml
ciepłego mleka
100 ml
ciepłej wody
100 ml
oleju
3 łyżki
jogurtu naturalnego
1 szt.
jajko
500 g
mąki
1 łyżeczka
soli
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, suszone drożdże i dodaj też wszystkie płynne składniki.
  2. Wyrób gładkie ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.
  3. Po godzinie ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 10 równych części.
  4. Każdą część rozwałkuj na cienki płat (pomóż sobie olejem, aby ciasto się nie kleiło do stolnicy) i zroluj.
  5. Ułóż na blaszce, na której pozostaw je do wyrośnięcia na kolejne pół godziny a potem daj do piekarnika. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 7 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz