NajPrzepis.pl Najlepsze miodowe ciasto (Przepis ze zdjęciami)
Najlepsze miodowe ciasto (Przepis ze zdjęciami)
Najlepsze miodowe ciasto (Przepis ze zdjęciami)
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   5.9.2022

Najlepsze miodowe ciasto (Przepis ze zdjęciami)

Tradycyjny przysmak, któremu nikt się nie oprze. Wspaniały słodki smak miodu w połączeniu z pysznym kremem jest po prostu doskonały.

45 min.
Przygotowanie
16 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

1 szt.
jajko
150 g
cukru
1 łyżeczka
sody spożywczej
50 g
margaryny
2 łyżki
mleka 3,2%
2 łyżki
miodu
450 g
mąki
1 łyżka
kakao

Krem:

400 ml
mleka 3,2%
2 i 1/2 łyżki
mąki
2 łyżki
cukru
1 op.
cukru waniliowego
2 łyżki
cukru pudru
150 g
masła

Polewa:

100 g
ciemnej czekolady
3 łyżki
oleju
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki na ciasto oprócz mąki wymieszaj łopatką na małym ogniu, ponieważ najpierw musisz ciasto ogrzać. Stale mieszając, gdy soda przestanie się pienić, wytworzysz gęstą masę, którą odstaw z ognia i dodaj mąkę. Wymieszaj aby otrzymać gładkie ciasto.
  2. Ciasto podziel na 2 części i zrób płaty takiej samej wielkości. Wałkuj je jeszcze ciepłe, ponieważ zimne będzie się łamać.
  3. Za pomocą wałeczka ostrożnie przenieś ciasto na blaszkę (na odwrotną stronę blaszki, aby się je łatwiej oddzieliło po upieczeniu). Ciasto na blaszce możesz dociąć, aby nie mieć nadmiernych fragmentów.
  4. Każde ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 5-8 minut. Upieczone ciasto ostrożnie zdejmij na wilgotną ściereczkę i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Przygotuj krem. Cukier i cukier waniliowy razem z mlekiem i mąką ugotuj jak budyń. Gdy masa trochę ostygnie dodaj ją do zmiksowanej margaryny lub masła i razem z cukrem pudrem pięknie zmiksuj mikserem na gładki krem. Podziel go na 3 części.
  6. Kremem posmaruj upieczone płaty ciasta i układaj warstwy. Upieczone i ostygnięte płaty ciasta przetnij na pół.
  7. Czekoladę rozpuść nad parą, dodaj olej i pozostaw do ostygnięcia. Delikatnie ostygniętą czekoladą posmaruj wierzchni płat ciasta i pozostaw aby czekolada stężała. Tak złożone z warstw ciasto odstaw i za kilka godzin wszystko stężeje i będzie można już kroić bez problemów.
  8. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz