NajPrzepis.pl Pasty do smarowania Pasztety Najlepszy domowy pasztet na wycieczki
Najlepszy domowy pasztet na wycieczki
Przepis Najlepszy domowy pasztet na wycieczki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   10.8.2022

Najlepszy domowy pasztet na wycieczki

Jeśli planujesz letnią rodzinną wycieczkę i chcesz spakować jakieś smaczne przysmaki na wypadek napadu głodu, to koniecznie wypróbuj ten świetny przepis na smaczny domowy pasztet.

45 min.
Przygotowanie
110 min.
Gotowanie
Składniki
5 szt.
cebuli
1,5 kg
boczku wieprzowego
1,5 kg
łopatki wieprzowej
1 kg
wątróbki drobiowej
1 łyżka
soli
1 łyżeczka
pieprzu
8 ząbków
czosnku
2 garści
migdałów
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystko oprócz wątróbki pokrój w kostkę, włóż do głębokiego naczynia żaroodpornego i podlej odrobiną wody.
  2. Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni, dopóki mięso nie zmięknie. Ja piekłam przez około 80 minut, ale zależy, na jak duże kawałki pokroisz.
  3. Gdy mięso jest upieczone, wyjmij je i pozostaw na chwilę aby ostygło. Przygotuj maszynkę do mięsa i zmiel w niej wątróbkę oraz ostygnięte mięso. Ja do maszynki dałam również migdały. Na koniec całą mieszankę posól, popieprz i porządnie wymieszaj.
  4. Tak przygotowany pasztet włóż do słoików, zakręć porządnie i pasteryzuj
  5. Ja pasteryzuję w klasyczny sposób, w garnku z wodą - do garnka wlej trochę wody, ułóż słoiki tak, aby się nie dotykały i daj na ogień. Gdy woda zacznie wrzeć, ustaw timer na 30 minut a po upływie tego czasu wyjmij słoiki i obróć do góry dnem. Zakryj ściereczką i pozostaw aby ostygły. W dzisiejszych czasach są też inne możliwości - pasteryzowanie w piekarniku, w kuchence mikrofalowej, w zmywarce, ...
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz