NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Najsmaczniejsze mięso z ziemniakami pieczone w całości - tajemnica kryje się w marynacie
Najsmaczniejsze mięso z ziemniakami pieczone w całości - tajemnica kryje się w marynacie
Przepis Najsmaczniejsze mięso z ziemniakami pieczone w całości - tajemnica kryje się w marynacie
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   23.1.2022

Najsmaczniejsze mięso z ziemniakami pieczone w całości - tajemnica kryje się w marynacie

Świetny pomysł na coś dobrego na niedzielny obiad. Ziemniaki są ciekawie pokrojone i tworzą ładny design na talerzu. Koniecznie spróbuj, smakuje fantastycznie.

40 min.
Przygotowanie
80 min.
Gotowanie
Składniki

Na 1 kg mięsa potrzebujemy:

1 szt.
cebula
3 ząbki
czosnku
2 łyżeczki
soli
do smaku
przyprawy
1 łyżeczka
ulubionych przypraw do mięsa
1 łyżka
sosu pomidorowego
2 łyżki
ketchupu
50 ml
sosu sojowego
3 łyżki
śmietany
1 łyżka
musztardy
700 g
ziemniaków
do smaku
przyprawa do ziemniaków
2 łyżki
oleju
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj marynatę. Śmietanę wymieszaj z sosem sojowym, musztardą, ketchupem, sosem pomidorowym, dodaj ulubione przyprawy do mięsa, pieprz, sól, wyciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobno pokrojoną cebulę. 
  2. Mięso umyj, osusz i pokrój na grubsze plastry (nie przekrawaj mięsa całkowicie ale zrób z niego tzw. grzebień). Posmaruj mięso marynatą i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
  3. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kratkę. W misce wymieszaj je z olejem i przyprawami.
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne, które wysmaruj olejem, na środek połóż mięso a po bokach ułóż ziemniaki.
  5. Przykryj folią aluminiową i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę. Potem zdejmij folię aluminiową i piecz przez kolejne 20 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz