NajPrzepis.pl Najszybsze i najlepsze ciasto z kremem - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI
Najszybsze i najlepsze ciasto z kremem - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI
Najszybsze i najlepsze ciasto z kremem - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   9.10.2021

Najszybsze i najlepsze ciasto z kremem - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI

Najszybsze i najlepsze ciasto z kremem. Ciasto francuskie, krem z żółtek, bita śmietana i wierzch posypany cukrem pudrem.

Składniki
1 op.
ciasta francuskiego
2 l
mleka
1/2 l
wody
6 szt.
jajek
6 łyżek
mąki
20 g
skrobi kukurydzianej
3 op.
cukru waniliowego
250 g
cukru
700 ml
śmietany kremówki
2 op.
śmietanfix
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto francuskie podziel na dwie połowy i rozwałkuj na cienki płat, który przełóż na blaszkę. Nakłuj widelcem i upiecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni aż będzie złociste.
  2. Wodę, mleko, żółtka, cukier waniliowy, cukier (200 g), mąkę i skrobię kukurydzianą dokładnie utrzyj, podgrzej a gdy masa zacznie wrzeć stale mieszając ugotuj z niej gęsty budyń.
  3. Białka ubij na sztywną piankę razem z 50 g cukru i ostrożnie wymieszaj drewnianą łyżką z gęstym gorącym budyniem. Połączony krem nałóż na płat ciasta francuskiego i ładnie je wygładźe.
  4. Daj do lodówki na 15 minut i zmiksuj śmietanę kremówkę ze śmietanfixem.
  5. Bitą  śmietanę nałóż na ostygnięty krem z żółtek i ładnie wygładź.
  6. Drugi płat ciasta francuskiego pokrój na prostokąty i ułóż je na bitej śmietanie.
  7. Posyp cukrem pudrem i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz