NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Pierniczki Natychmiast miękkie miodowe pierniczki świąteczne
Natychmiast miękkie miodowe pierniczki świąteczne
Przepis Natychmiast miękkie miodowe pierniczki świąteczne
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   12.12.2020

Natychmiast miękkie miodowe pierniczki świąteczne

Nie mogłam się powstrzymać i wczoraj zaczęłam świąteczne pieczenie. Fantastyczne miękkie pierniczki miodowe o smaku cynamonowym. Muszę jeszcze trochę popracować nad dekoracją, ale smak jest boski a o zapachu nawet nie wspominam.

Składniki

Pierniki:

200 g
mąki tortowej
80 g
cukru pudru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
cynamonu lub przyprawy do pierników (płaska łyżeczka)
1 szt.
jajko
1 łyżeczka
kakao
2 łyżki
miodu
50 g
masła

Polewa:

1 szt.
białek
120 g
cukier puder
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Nie mogłam się powstrzymać i wczoraj zaczęłam świąteczne pieczenie. Fantastyczne miękkie pierniczki miodowe o smaku cynamonowym. Muszę jeszcze trochę popracować nad dekoracją, ale smak jest boski a o zapachu nawet nie wspominam.. 
  2. Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier puder, kakao, jajka, proszek do pieczenia i cynamon.
  3. W małym garnku na delikatnym ogniu roztop masło razem z miodem i dodaj do sypkiej masy. Wymieszaj drewnianą łyżką aż powstanie rzadsze ciasto, które włóż do lodówki na 1 cały dzień. Ciasto stwardnieje i świetnie będzie się z nim pracować. Będzie delikatne, miękkie i w ogóle nie będzie się rozrywało.
  4. Na blacie rozwałkuj ciasto do grubości ok. 0,5 cm (jeśli wolisz grubsze, rozwałkuj na większą grubość) i wytnij różne kształty za pomocą foremek, Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do przygotowania ciasta użyj mąki tortowej. Ciasto w ogóle się nie klei, nie rozrywa się i jest doskonale miękkie.
  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 5 minut. Miałam cieńsze pierniczki, ale jeśli chcesz upiec grubsze, piecz je jeszcze minutę, dwie dłużej. Nie trzymaj ich jednak w piekarniku zbyt długo bo stwardnieją i będą gorzkie.
  6. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika natrzyj je białkiem i pozostaw na płaskiej powierzchni do ostygnięcia.
  7. Wymieszaj cukier puder z białkiem trzepaczką do uzyskania gładkiej masy. Osobiście do ubijania lukru nie używam blendera, a jedynie trzepaczki, dzięki czemu nie mam bąbelków powietrza, które potem powodują pękanie lukru. Kiedy ubijam ręcznie, lukier nie pęka po zastygnięciu. Możesz ozdabiać pierniczki używając woreczka lub strzykawki. :)
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz