NajPrzepis.pl Pora dnia Śniadanie Nieśmiertelne bułeczki budyniowe z kremem waniliowym
Nieśmiertelne bułeczki budyniowe z kremem waniliowym
Przepis Nieśmiertelne bułeczki budyniowe z kremem waniliowym
NajKasia    ·   28.3.2021

Nieśmiertelne bułeczki budyniowe z kremem waniliowym

Nieśmiertelne bułeczki budyniowe, które smakują chyba każdemu. Mi na pewno. Byłabym w stanie zjeść ich nawet 5 na raz :)

Składniki

Ciasto:

1/4 l
mleka
10 ml
oleju
3 szt.
żółtek
400 g
mąki
10 łyżeczek
cukru
szczypta
soli
20 g
drożdży

Krem:

3 op.
budyniu waniliowego
3/4 l
mleka
3 szt.
cukru waniliowego
5-6 łyżek
cukru
180 g
masła

Ponadto będziemy potrzebować:

jajko do posmarowania
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj zaczyn z 2 łyżeczek cukru, mleka i drożdży.
  2. W misce wymieszaj mąkę, szczyptę soli, cukier, żółtka, mleko, olej i zaczyn. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę - aby podwoiło objętość.
  3. Gdy ciasto rośnie zrób budyń. Po ostygnięciu ubij go z masłem. Nadzienie na razie odstaw do lodówki.
  4. Zrób wałeczki o średnicy około 1 cm i długości około 20 cm, które złóż na pół, w ten sposób powstaną dwa pasma, które spleć i koniec wsuń pod spód. (Z ciasta postaraj się wywałkować "węże" o grubości palca i pokrój je na 20 cm. "Węża" zegnij na pół i skręć jak wiertło).
  5. Pozostaw na blaszce do wyrośnięcia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w temperaturze 200°C przez około 15 min. (aż będą złote).
  6. Gdy ostygną przekrój, napełnij nadzieniem i posyp cukrem pudrem. Z podanej porcji składników wychodzi około 18 szt. o długości 10 cm.

Moja strona internetowa: ღ Vaření a pečení s radostí ღ

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz