NajPrzepis.pl Desery Kołacze Nieśmiertelne ciasto "palce lizać"
Nieśmiertelne ciasto "palce lizać"
Przepis Nieśmiertelne ciasto "palce lizać"
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   17.6.2021

Nieśmiertelne ciasto "palce lizać"

To ciasto pod tą nazwą zna już chyba każdy. I gwarantuję Wam, że będziecie oblizywać nie tylko palce, ale nawet blaszkę na której ciasto było upieczone. Jest doskonałe zarówno na imprezy, urodziny, imieniny jak i po prostu do kawy albo do filiżanki herbaty. Ciasto delikatne jak pajęczynka, waniliowy krem a na wierzchu bogata warstwa z pianki z białek .Ozdobiłam je jeszcze tartą czekoladą.

Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
50 g
cukru pudru
5 łyżek
wody
200 g
cukru
1 łyżka
kakao
1/2 małe op.
proszku do pieczenia
160 g
mąki

Krem:

500 ml
mleka
4 łyżki
mąki
5 szt.
żółek
1 op.
cukru waniliowego
100 g
cukru pudru
250 g
masła

Wierzch:

5 szt.
białek
200 g
cukru
1 szt.
cytryna - sok
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszaj w jednej misce. W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem pudrem na sztywną piankę. Dodaj wodę a następnie już tylko drewnianą łyżką wymieszaj z sypką mieszanką.
  2. Przygotowane ciasto wlej na wyższą blaszkę i upiecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Obserwuj i kontroluj wykałaczką.
  3. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia na blaszce.
  4. W mleku rozmieszaj mąkę, żółtka i cukier waniliowy. Ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj z cukrem pudrem do osiągnięcia pianki, dodawaj łyżka po łyżce ostygnięty budyń i zmiksuj na gładki krem, którym posmaruj ostygnięte ciasto.
  5. Na wierzch ubij w kąpieli wodnej białka z cukrem i sokiem z cytryny. Pianka powinna być sztywna i się ładnie rozcierać. Posmaruj nią ciasto jak jeszcze jest ciepła. 
  6. Pozostaw do ostygnięcia i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny aby porządnie stężało. Wierzch ozdób tartą czekoladą.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz