NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Nietypowe udka z kurczaka na śmietanie
Nietypowe udka z kurczaka na śmietanie
Przepis Nietypowe udka z kurczaka na śmietanie
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   11.1.2022

Nietypowe udka z kurczaka na śmietanie

Klasyczne grillowane udka z kurczaka zna chyba każdy. Ja tym razem wybrałam nietypowy sposób ich przygotowania i zapiekłam je z kwaśną śmietaną. Była to dla mnie całkowicie nowa informacja, że kwaśną śmietanę można zapiekać, ale po spróbowaniu to było naprawdę smaczne. Na pewno warto to dla odmiany zrobić. U nas w domu z pewnością nie był to ostatni raz, gdy je robiłam.

100 min.
Przygotowanie
70 min.
Gotowanie
Składniki
4 szt.
udka z kurczaka
do smaku
przyprawa do mięsa drobiowego
według potrzeb
sól, olej, przyprawy
400 ml
kwaśnej śmietany
2 łyżki
musztardy
4 szt.
sera w plastrach
według potrzeb
tarty ser
200 ml
wywaru
2 szt.
duże cebule
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Piersi z kurczaka posyp przyprawami do drobiu i odstaw na 30 minut.
  2. W tym czasie przygotuj zalewę z kwaśnej śmietany, musztardy, soli i 200 ml wywaru.
  3. Cebulę pokrój w półksiężyce i podsmaż. Włóż udka z kurczaka, podlej wywarem i duś przez 40 minut pod przykryciem. Potem dolej zalewy z kwaśnej śmietany i dopiekaj przez kolejne 20 minut. Udka są pięknie zaróżowione, przykryj je plastrami sera i dopiekaj jeszcze przez 10 minut.
  4. Powinny być gotowe. Wyjmij i jeszcze gorące posyp tartym serem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz