NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Orzechowe domowe ciasteczka makaronikowe
Orzechowe domowe ciasteczka makaronikowe
Przepis Orzechowe domowe ciasteczka makaronikowe
NajKasia    ·   10.12.2021

Orzechowe domowe ciasteczka makaronikowe

Ciasteczka makaronikowe są doskonałe, delikatne i orzechowe, Są odpowiednie na różne uroczystości.

25 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

SKŁADNIKI NA 25 PORCJI:

6 szt.
białek
300 g
drobnego cukru
100 g
cukru pudru
2 łyżki
mąki
160 g
mielonych orzechów włoskich

Nadzienie:

200 g
cukru pudru
50 ml
kawy w ziarnach mielonej ugotowanej
50 ml
mleka
20 g
mąki
1 op.
cukru waniliowego DrOetker
250 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Orzechowe bezy: białka zmiksuj z cukrem nad parą na pianę. Odstaw i gdy troszkę ostygnie wymieszaj z cukrem pudrem, mielonymi orzechami i mąką.
  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą foremki uformuj makaroniki w ten sposób, że łyżeczką daj trochę pianki, wygładź i wysusz we wcześniej nagrzanym piekarniku. Ja suszyłam w temperaturze 100 ° C, około 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia i nadziewaj.
  3. Nadzienie: 4 łyżki cukru skarmelizuj, dodaj odcedzoną kawę ziarnistą (50 ml), mąkę wymieszaj w 50 ml mleka i ugotuj gęstą kaszę. Pozostaw do ostygnięcia. Od czasu do czasu zamieszaj.
  4. Masło w pokojowej temperaturze zmiksuj z pozostałym cukrem za pomocą miksera elektrycznego i stopniowo dodawaj ostygniętą kaszę. Zmiksuj na gładki krem.
  5. Nadzienie daj do rękawa cukierniczego i połącz dwa makaroniki. Smacznego!

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Blažena Sadovská

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz