NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Orzechowe grzybki z nadzieniem karmelowym
Orzechowe grzybki z nadzieniem karmelowym
Przepis Orzechowe grzybki z nadzieniem karmelowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   16.12.2020

Orzechowe grzybki z nadzieniem karmelowym

To świąteczne ciasteczka mojego dzieciństwa. Każde święta Bożego Narodzenia w domu moich rodziców nostalgicznie kojarzą się z tymi grzybkami. Przepis na ciasto jest bardzo stary (po babci), lata temu mama wymyśliła do niego karmelowy farsz na bazie słodzonego skondensowanego mleka (co było wielkim hitem w tamtych czasach) i, poprzez łączenie koszyczków i orzeszków, ku radości wszystkich dzieci w rodzinie tworzyła te oto grzybki na każde święta Bożego Narodzenia. :)

Składniki

Ciasto:

300 g
mąka gładka
300 g
mąka gruba
200 g
cukier puder
300 g
masło
200 g
orzechy włoskie
1szt.
jajka
1/2 opakowania
proszek do pieczenia (6g)
trochę kakao do zabarwienia (musi być)

Krem:

1 puszka
mleko skondensowane słodzone
250 g
masło

Ponadto:

czekolada do maczania koszyczków
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki wymieszaj rękami w misce. Ciasto jest niezbyt łatwe w obróbce. Trzeba cierpliwie mieszać, aż wszystko siępołączy.
  2. Do mniejszej miski wsyp grubą mąkę i delikatnie natrzyj foremki olejem (potrzeba trochę cierpliwości). Z ciasta odejmuj małe kawałki. Zanurz w misce jeden koniec każdego z nich, a następnie palcami wyłóż ciastem wszystkie formy w kształcie koszyczków lub orzechów. Wystarczy cienka warstwa ciasta, urośnie ona podczas pieczenia.
  3. Na blasze do pieczenia poukładaj formy (zawsze tylko jednego rodzaju) i upiecz. Powinny się piec w 180° przez około 8 - 12 minut w zależności od rozmiaru. Większe trochę dłużej, mniejsze – krócej. Dużo zależy też od piekarnika, każdy piekarnik piecze inaczej.
  4. Upieczone babeczki (lub orzeszki) pozostaw na blasze. Kiedy nieco ostygną, wyjmij je z foremek. Schłodzone napełnij kremem i włóż do lodówki, żeby ostygły.
  5. Zanurz koszyczki (kapelusze grzybków) w rozpuszczonej czekoladzie. Pozwól, by czekolada dobrze stwardniała. Następnie do każdego dodaj odrobinę kremu i wbij orzeszek, który spełni rolę grzybkowej nóżki. Gotowe grzybki umieść na blasze do pieczenia i włóż do lodówki do zestalenia. Kiedy są schłodzone, łatwiej się z nimi pracuje.
  6. Krem: Dzień wcześniej ugotuj skondensowane słodzone mleko na karmel. Zamknięte w puszce mleko włóż do garnka, zalej wodą do zanurzenia, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Gotowane mleko pozostaw do ostygnięcia w wodzie, w której było gotowane, następnie wyjmij je i włóż do lodówki.
  7. Następnego dnia ubij masło, porcjami dodając skarmelizowane mleko. Gotowy krem zostaw w lodówce (nie musisz, jednak ułatwi to pracę) i napełnij nim najpierw orzechy, a potem koszyczki.
  8. Uwaga: z tej partii ciasta możesz zrobić dużo grzybów, jeśli potrzebujesz mniej kawałków, możesz zmodyfikować przepis o pół porcji.

 

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz