NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Orzechowe tartaletki z budyniem waniliowym
Orzechowe tartaletki z budyniem waniliowym
Przepis Orzechowe tartaletki z budyniem waniliowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   16.12.2021

Orzechowe tartaletki z budyniem waniliowym

Słodziutkie, pachnące orzechowe przysmaki...

Składniki

Będziemy potrzebować:

280 g
mąki
200 g
cukru pudru
330 g
masła
80 g
mielonych orzechów włoskich
1 szt.
jajko
2 szt.
budyń waniliowy
1/2 l
mleka
100 g
gorzkiej czekolady
1 łyżka
oleju roślinnego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z 280 g mąki, 100 g cukru pudru, 180 g rozpuszczonego masła lub margaryny, 80 g mielonych orzechów włoskich i jednego jajka wyrób ciasto, które włóż do wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką metalowych foremek na tartaletki i piecz 10 minut w temperaturze 160 stopni.
  2. Ugotuj krem z dwóch budyni waniliowych i pół litra mleka. Do ostygniętego kremu dodaj 150 g masła i 100 g cukru pudru. Napełniaj tartaletki kremem za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką zakończoną gwiazdką.
  3. Na koniec tartaletki polej rozgrzaną czekoladą wymieszaną z łyżką oleju.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz