NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Orzechowe torciki
Orzechowe torciki
Przepis Orzechowe torciki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   25.5.2022

Orzechowe torciki

Doskonałe orzechowe torciki nadziewane kremem paryskim, które już na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo apetycznie. Są pełne czekolady i orzechów więc na pewno będą Wam smakować.

25 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Spód:

1 szt.
jajko
100 g
orzechów włoskich
15 g
mąki
100 g
cukru pudru
szczypta soli

Krem:

3 szt.
żółtek
100 g
cukru
100 g
gorzkiej czekolady
35 g
wody
150 g
masła
25 g
kakao

Polewa:

100 g
gorzkiej czekolady
1 łyżka
oleju kokosowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W misce dokładnie wymieszaj mielone orzechy z mąką, cukrem, solą i jajkiem. Jeśli mieszanka jest zbyt rzadka dodaj jeszcze garść orzechów.
  2. Mieszankę daj do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia strzykaj kółeczka o średnicy 2 cm zachowując dość duże odstępy. Piecz w temperaturze 160°C przez około 20 minut. Pozostaw na blaszce do ostygnięcia.
  3. Żółtka zmiksuj a cukier z wodą daj do garnka i zagotuj. Gotuj cukier z wodą dopóki cukier się nie rozpuści i nie zaczną się tworzyć duże bąble.
  4. Potem stale miksując wlej do żółtek. Miksuj dopóki nie osiągniesz gęstej i jasnej pianki, do której dodaj zimne masło pokrojone na kawałeczki, kakao oraz letnią rozpuszczoną czekoladę.
  5. Wymieszaj gładki krem, który daj do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Ozdobnie nałóż go na upieczone spody i pozostaw aby stężał.
  6. Czekoladę rozpuść razem z olejem w kąpieli wodnej. Zimne torciki zamocz w polewie czekoladowej, możesz ozdobić orzechami i pozostaw w lodówce aby stężały.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz